Alkohol

Vědomostní báze faktů o alkoholu a základ pro další zbožíznalecké kurzy. Poznáme jednotlivé fáze výroby alkoholu a pochopíme některé historické souvislosti.

Délka: 3 hodiny

historie alkoholu – jak alkohol vzniká – kotlíková X kontinuální destilace – výroba destilátu krok po kroku – co ovlivňuje výslednou chuť – typologie alkoholu – dřevo a sudy

Vodka

Královna diskoték a ruských filmů o rybaření. Má nám po divokých devadesátkách ještě co nabídnout? A proč ji filtrují přes uhlí?

Délka: 2 hodiny

legislativní definice – výroba – typologie – historie X dnešek – zbožíznalství – degustace

Gin

Neskutečně trendy pálenka, v níž hraje hlavní roli jalovec. Proč v posledních letech vznikají na celém světě nové palírny ginu po stovkách?

Délka: 4 hodiny

legislativní definice – typologie podle způsobu výroby – botanicals – historie X dnešek – zbožíznalství – degustace

Tequila a mezcal

Blanco, anejo a reposado. Kdo jsou jimadores s mačetami a proč se dobrá tequila rozhodně nekonzumuje s pomerančem a skořicí?

Délka: 3 hodiny

legislativní definice – agáve – typologie podle způsobu výroby – zrání – místoznalectví – historie – zbožíznalství – degustace

Rum

Suchý, sladší, s tóny vanilky nebo čokolády. O tuzemském nebo pirátech však řeč (téměř) nebude. A co je to agricole?

Délka: 6 hodin

legislativní definice – typologie podle způsobu výroby – historie – místoznalectví a evropská kolonizace – arrac, cachaca, elixír – zbožíznalství – degustace

Whisk(e)y

Královna destilátů, kterou podle nás mohou pít úplně všichni. Není whisky jako whiskey a není whiskey jako bourbon. Proč nám vadí, když v Číně uplácejí státní úředníky?

Délka: 8 hodin

legislativní definice – výroba – dřevo a sudy – historie – regiony – irská whiskey a její typologie –skotská whisky a její typologie – bourbon – japonská whisky a zbytek světa – japonský přístup a specifika – vliv asijského trhu na zásoby whisky – terminologie – zbožíznalství – degustace

Brandy

Koňak jako opravdový šlechtic v říši alkoholu. Proč je tak drahý a kolik ho za dobu jeho zrání uletí pryč, pro anděly?

Délka: 3 hodiny

legislativní definice – výroba a typologie – historie – cognac a armagnac – apelace, půdní podloží, odrůdy – zbožíznalství – degustace

Absinth

Zelená víla, která se dodnes zcela nezbavila nálepky průseráře. Které bylinky v něm nesmí chybět a proč jej doporučujeme pít z fontánky?

Délka: 3 hodiny

definice – výroba a typologie – historie – svatá trojice – mýty, pověry a zákazy – zbožíznalství – degustace

Likéry

Legendy o mniších a jejich honbě za elixírem nesmrtelnosti. Kolik bylin je potřeba na výrobu chartreusky a jakými fintami se hlídá recept na Becherovku?

Délka: 3 hodiny

definice – historie – zbožíznalství – degustace

Víno

Z Moravy na Champagne a do Kalifornie. Jak může sherry být nejsušším a nejsladším vínem na světě zároveň a proč se žádný barman neobejde bez vermutu?

Délka: 4 hodiny

odrůdy vinné révy – víno, jeho historie a výroba – champagne, prosecco, cava – sherry a systém solera – fortifikovaná a aromatizovaná vína – vermut – zbožíznalství – degustace

Pivo

Pravdivý příběh o tom, jak malí výrobci v posledních letech překreslili pivní mapu Česka. Jsou čisté trubky opravdu tak důležité? A je plzeň fakt dvanáctka?

Délka: 3 hodiny

výroba piva – terminologie – typologie dle stupňovitosti a stylu kvašení – pivní boom v ČR – historie – sudy, hlavy, chlazení, narážení – čepování a degustace